zaterdag 29 maart 2014

Verkeeseilandjes in de Molenstraat: terug van weg geweest


Kent u ze nog, de verkeerseilandjes in de Keerbergse Molenstraat? Vorig jaar werden ze er geplaatst, maar ook opnieuw weggehaald: té onveilig geworden na herhaaldelijke (on-) opzettelijk toegebrachte beschadigingen. Welnu, er is beslist om ze in de oorspronkelijke opstelling terug te plaatsen. Ik ben toentertijd altijd een koele minnaar geweest van (de wijze van opstelling van) deze obstakels. Waarom? De mix van vrachtwagens, personenwagens, voetgangers en fietsers zorgden er voor een wel erg gevaarlijke verkeerscocktail.


Vandaag is de situatie veranderd: de Molenstraat is sinds 1 december verboden terrein voor vrachtwagenchauffeurs. En wordt er te snel gereden? Met een gemiddelde snelheid van 56 km/u duidelijk wel, ja. De legitimiteit om ze terug te plaatsen is er dus zeker. 

Maar in welke opstelling dan? Ze stonden geschraagd. Fietsers werden gedwongen om mee met de wagens door het sas te rijden. Niet meteen veilig! Gemotoriseerd verkeer werd nauwelijks gehinderd, want gebruikte de zachte berm naast de eilandjes als openbare weg! Maar in de buurt klonk het wel dat ze hun snelheidsremmend effect niet mistten! Tenminste bij druk verkeer. Echter, bij een minimum aanwezigheid van voertuigen en vooral ook ’s nachts gebruikt men de Molenstraat nog altijd als raceparcours. Het slalommen tussen de ‘eilandjes’ maakt het racen dan zelfs nog ‘aangenamer’, alsnog volgens de bevoorrechte getuigen.

In het voorjaar van 2013 - toen ik nog over de volheid van mijn bevoegdheden beschikte - pende ik een aantal scenario's neer om de eilandjes anders op te stellen. één scenario stond niet alleen met stip op nummer één bij mezelf, maar kreeg ook een gunstig advies vanwege de politie. zoals u kan zien op de schets (zie afbeelding 'scenario 2): wou ik de eilandjes niet langer geschraagd plaatsen, maar naast elkaar zodat ze een versmalling van de rijbaan realiseren. Perfect veilig voor fietsers ook, want die kunnen rechts van het sas passeren en zijn afgeschermd met paaltjes voor het opnieuw invoegend verkeer. Deze opstelling zou dan tegen 1 september 2013, bij de start van het nieuwe schooljaar gerealiseerd kunnen worden. Mijn 'collega's' lustten er helaas geen pap van! Resultaat: nul.

Binnenkort staan ze er dus opnieuw. In dezelfde onveilige opstelling, zonder bescherming voor de fietsers. Wie of wat garandeert dat ze deze keer nu wel in ongeschonden toestand daar zullen blijven staan? Al is dit geen oproep tot vandalenstreken!!! Want dat verwijt is me naar het hoofd geslingerd: "Jij hebt mensen opzettelijk aangezet om de eilandjes te vernielen". Ik geloofde mijn oren niet! En klacht wegens laster en eerroof zit er helaas niet in :-( 

Hoe denk jij hierover? Ik luister grààg naar uw mening! 

Noot: de collegebeslissing heeft het louter over 'terugplaatsing verkeerseilanden' zonder te vermelden in welke opstelling. Dat heb ik achteraf dan maar moeten gaan navragen aan de gemeentesecretaris: "ik geef opdracht deze terug te plaatsen hoe ze toen stonden".
Nu wordt een mens al verplicht zaken tijdens een college goed te keuren, zonder de volledigheid aan informatie, want meer uitleg kreeg ik niet. Niet dus!

Resultaten metingen tussen 6.02.2014 en 12.02.2014: 16.109 voertuigen met een gemiddelde snelheid van 56 km/u. Waarneming? 45,33 overtredingen.





Dit scenario kreeg een gunstig advies van de politie en bezorgt alle verkeersparticipanten een maximale veiligheid


ADVIES VAN POLITIE:

Verzonden: woensdag 31 juli 2013 16:00

Aan: secretariaat
Onderwerp: verkeerssituatie Molenstraat


Geachte,

Samen met schepen SOMERS  Tina hebben wij  op 5 juli 2013 een bezoek gebracht aan de Molenstraat teneinde de huidige verkeerssituatie te overschouwen.
Samen werd er naar  oplossingen gezocht om de verkeersveiligheid te verbeteren na het aanbrengen van de verkeerseilandjes. De schepen ging mij deze  voorstellen overmaken teneinde mijn advies te vragen.
Door de opstelling van de huidige eilandjes zijn de bestuurders verplicht om een slalom-beweging te maken. Vele bestuurders negeren echter de verkeerssignalisatie en/of de voorrangsregels.  Tractoren en zware vrachtwagens die bezig zijn met hun beweging  dienen soms halsbrekende toeren uit te halen teneinde ongevallen met onvoorzichtige tegenliggers te vermijden. 
De schepen had vier senario's  uitgewerkt.
Om het slalommen weg te werken lijkt mij senario 2 de meest veilige oplossing voor de bestuurders  en de fietsers.
Hierdoor wordt het snelheidsremmend effect behouden en verminderd het risico op conflictsituaties.
Deze maatregel  heeft zijn nut reeds bewezen in de naburige gemeente waar dit principe ook is toegepast. (vb binnenrijden van Schriek komende uit de richting van Keerbergen, Stationsstraat te Sint-Katelijne-Waver komende  van de  richting van het station en rijdende in de richting van het Centrum.
Ik voeg in bijlage de verschilende voorstellen  met de uitgewerkte teksten van schepen Somers bij.

Hoogachtend,

Geen opmerkingen:

Een reactie posten