maandag 22 juni 2015

UPDATE HEIMOLEN KEERBERGEN: Agentschap Onroerend Erfgoed wil inspectie.

Mijn open brief aan burgemeester en schepenen:


Beste Burgemeester,  Beste schepenen, 
Beste gemeentesecretaris,

Vorige week woensdag (17/06) stond de vergadering met het bestuur van de Keerbergse Koninklijke Heemkring De Botermolen op de agenda. Behalve schepen Inge Anno die afwezig bleef en Frank Van Nuffelen die na het eerste agendapunt alweer vertrok, tekenden alle schepenen present. Mezelf incluis. 

Groot was mijn verbazing dat de Heimolen niet op de agenda stond die avond. Toch een fraai en bijzonder uniek stuk erfgoed van onze gemeente. Waarbij de recente berichtgeving in de pers toch de nodige bezorgdheid moet opgerakeld hebben bij alle partijen. 

Nadat de andere varia-punten de revue passeerde, sprak ik mijn bezorgdheid uit omtrent onze Heimolen. Wat bleek: uzelf, Mijnheer Vansevenant, reageerde allerminst 'amused'. 
U zette mij - in het bijzijn van het Botermolen-bestuur en haar voorzitter-  zelfs ronduit in mijn hemd. De volgende uitspraken werden mijn deel: "We zitten hier niet in de gemeenteraad!', "gaat ge hier nu ook nog wat amok komen maken?", "gij hebt de ex-molenaar opgestookt om zijn verhaal aan te passen" en zo meer, enzovoort. Andere bestuursleden van de Botermolen vroegen me zelfs na de vergadering: "Is dat elke week zo op de colleges?" Tot mijn erg grote spijt diende ik daar bevestigend op te antwoorden. Ik heb immers een grondige afkeur voor leugens en bedrog. 
Er kwam derhalve weinig constructief verhaal van uw kant op mijn interventie of moet ik zeggen: poging tot interventie. 
Ik drukte mijn bezorgdheid andermaal uit, zonder resultaat. En ik verbaas me er nog steeds over, trouwens, dat u elk inhoudelijk debat over de Heimolen meteen pareerde. Neen, over onze Heimolen was elk woord op deze vergadering blijkbaar een woord teveel. 

Welnu, ik neem hier geen genoegen mee. 


Vandaar: ik heb daarnet met het Agentschap Onroerend Erfgoed gebeld om aandacht te vragen voor de lamentabele onderhoudsstatus van onze Molen. Wat bleek? Ze waren al op de hoogte!! Ook hen waren de persartikelen over de Keerbergse Heimolen immers niet ontgaan. Artikels die verschenen nadat ik eerder in mijn blog de ware reden onthulde voor het ontslag van de huidige Molenaar (i.e. nul op het rekest wat zijn onderhoudsvragen betreft - al meer dan twee jaar lang - en de veiligheidsproblemen die hieruit voortvloeien). Ik ben best wel tevreden dat men op het Agentschap Onroerend Erfgoed hier WEL de noodzakelijke aandacht en belang aan hecht. 

De dame in kwestie wist me zelfs te vertellen dat ze eerder belde met de gemeente naar aanleiding van de persartikels, met de dringende vraag de Heimolen te kunnen bezoeken voor INSPECTIE. Reactie? Ze zouden haar nog wel laten weten wanneer. Maar ondertussen bleef het ... stil! Ze dacht zelfs even dat ik zelf nu belde om de afspraak vast te prikken. Helaas, ik heb haar moeten ontgoochelen. Maar ik ben wel zo vrij geweest om haar uw gsm-nummer door te geven, geachte burgemeester. U bent immers bevoegd voor patrimonium, dus leek ze me bij jou wel op de juiste plek te zitten. 

Mag ik bij deze dan ook de dringende en dwingende vraag uitspreken, als bezorgde schepen, om de afspraak zo snel mogelijk te laten plaatsvinden? Zonder dralen. De veiligheidsproblemen maken het immers onmogelijk om de Heimolen tijdens de Molenfeesten te openen/in werking te laten treden in het bijzijn van publiek. Zoveel mag alvast blijken uit de getuigenis van de ex-Molenaar die weigerde de Molen nog te laten draaien vanuit die bezorgdheid. Een grondige inspectie vanwege het Agentschap kan hier alvast meer duidelijkheid over verschaffen. En dat is toch een win-win voor iedereen. 

De dame van het Agentschap Onroerend Erfgoed suggereerde mij alvast de afspraak nu vrijdag 26/06 te laten doorgaan. Misschien kan u, dit nu wetende, al een plaatsje hiertoe reserveren in uw agenda? 

Mag ik u ook meedelen dat u als bestuur de verantwoordelijkheid draagt voor de goede zorg voor ons beschermd patrimonium? Dat is zelfs met zoveel en meer woorden in een decreet neergeschreven. U bent gehouden aan een passief en actief behoudsbeginsel. Mag ik u dan ook vragen die verantwoordelijkheid ter zake met zorgzame hand op te nemen? 


Met dank en vriendelijke groeten, 

Een bezorgde inwoner en schepen van Keerbergen. 
Tina Somers
Schepen Keerbergen
Dennendreef 1
3140 Keerbergen
0496/ 23 95 87

vrijdag 5 juni 2015

Solliciteren bij de gemeente Keerbergen? Een vluggertje!

Op het college van donderdag 4 juni jl. bespreken we de aanstelling van drie nieuwe gemeentelijke krachten voor onze gemeente. Of liever staan ze op de agenda, maar worden ze niet besproken. Gezien de colleges zelf wekelijks een vluggertje zijn. Afgehaspeld op 10 à 15 minuten.

Soit, terug naar Jobpunt Vlaanderen (JV) en de vacante gemeentelijke functies. JV zal voortaan de organisatie en aanwervingen op haar conto schrijven. De gemeente besteedde dit immers eerder bij gemeenteraadsbeslissing aan hen uit.

Misschien toch maar eerst eens vertellen over welke vacante functies het gaat: diensthoofd ondersteuning, diensthoofd vrije tijd en coördinator personeel. De uitgebreide functiebeschrijvingen, daarvoor kan je vanaf 6 juni terecht op www.jobpunt.be. De afbeelding hieronder geeft je al enig idee over de inhoud en verwachtingen. Mijn schepenservice aan jou dus! 

Tijd om te solliciteren: te kort! Examens: pal in de vakantie!
Maar u zal zich moeten reppen, indien u een plaatsje in ons ‘witte huis’ wenst te bekleden. Immers, de reageerperiode is kort. Ontiegelijk kort. Te kort. Vanaf maandag 8 juni, kan je per kerende jouw sollicitatie versturen. En op 22 juni loopt de kandidataatstellingsperiode alweer af. Tussen 22 juni en 3 juli kan je dan beginnen te studeren ter voorbereiding. Gesteld dat je al onmiddellijk de 22e te horen krijgt dat jouw kandidatuur werd weerhouden, blijft de voorhanden studietijd wel extreem kort. Want op 3 juli staan de schriftelijke proeven al op de agenda. Jawel, pal in de vakantie. Begrijpen wie begrijpen kan. Wel de beste strategie om zo min mogelijk kandidaten warm te krijgen voor de vacante functies, me dunkt. 

Ik stelde er op het college dan ook enkele vragen over en uitte mijn bezorgdheid over de korte intekentijd, voorbereidingstijd én de kosten die daar tegenover staan. 3.000 euro voor de publicatie (17 dagen) van de vacatures en 9.000 euro per functie die jobpunt Vlaanderen onze gemeente aanrekent voor de afhandeling van de sollicitaties. Voor dat kostenplaatje zorg je toch maar beter voor de meest ideale solliciatie- en examenomstandigheden, want die trekken ook de meest ideale kandidaten aan, niet? En het is hén die je nu net als werknemer/college wil hebben, niet? Reactie op het college? “Het zijn specialisten die dit afhandelen, ze zullen wel weten waar ze mee bezig zijn, zeker!”. Durf ik lichtjes te twijfelen? Toch wel! Een van de opties blijft natuurlijk overeind: Jobpunt Vlaanderen heeft haar orders als dusdanig gedicteerd gekregen vanwege dit bestuur. 

Omdat je toch wel wat geslagen en gebeiteld dient te zijn ‘inzake de wetgeving en regelgeving omtrent deze functies en de organisatie’, lees ik, vind ik het ‘not done’ om zo’n korte periode te hanteren voor de afhandeling van de kandidatuurstellingen. Het is al helemaal bij de haren getrokken dan men de studietijd van de weerhouden kandidaten op deze manier op 0 zet. Het gaat hier toch over het vacant stellen van belangrijke sleutelposities binnen het ambtenarenkorps van onze gemeente? Nu heeft het meer weg van een vluggertje. 

En wat met mijn suggestie om de timing te herzien? Het hoeft geen betoog (meer) – vermoed ik – dat men allerminst rekening heeft gehouden met mijn bezorgdheden ter zake.

Voor diegenen die toch hun kans wagen: veel succes!!!