woensdag 24 september 2014

Schoolbusje komt niet zo!


Schrappen van bus Gemeentelijke Basisschool leidt tot ongehoord lange reistijden.

Het schrappen van één van de twee gemeentelijke schoolbussen heeft tot meer dan dertig klachten geleid bij de directie. Reden? Kinderen moeten vaak een uur tot anderhalf uur op de bus vertoeven na schooltijd alvorens ze op de eindbestemming raken. De resem klachten van de ouders daardoor heeft niet geleid tot een (aanzet tot) oplossing. Wel integendeel! Indien de klachten aanhouden, zou gewoonweg ook nog de resterende bus geschrapt worden, kregen ze koudweg voorgeschoteld. Getuigt mijn inzien allerminst van een probleemoplossende attitude. De getroffen ouders hebben ondertussen, willes nilles, dan maar zelf naar oplossingen gezocht.

Op de gemeenteraad van 16 juni van dit jaar werden de schooluren licht gewijzigd van de twee vestigingen – Hinkelpad en Lozenhoek - van de gemeentelijke basisschool (GBS): een ingekorte middagpauze in combinatie met een langere pauze in de namiddag. Dit werd gemotiveerd als zijnde: ‘in het welzijn van onze kinderen’, want tijdens een (te) lange middagpauze konden de kinderen zich niet zinvol bezig houden. Tot daar kan iedereen volgen? Toch wel! (Zie voorstel gemeenteraad hieronder, dit werd goedgekeurd)

Maar dat door het schrappen van een bus de kinderen opgezadeld worden met (te) lange busritten en zo langer dan nodig in het verkeer vertoeven, kan je moeilijk blijven verdedigen als 'in het welzijn van de kinderen'. Maar dat lijkt nu niemand meer te deren. Behalve dan de bezorgde ouders.

Tijdens diezelfde gemeenteraad op 16 juni werd inderdaad de bus die gehuurd wordt om het avondvervoer te bedienen, afgeschaft. Motivatie? De gemeentelijke bus kan beide vestigingsplaatsen wel bedienen. Klinkt inderdaad aannemelijk.
Nog volgens het bestuur en de directie maken er in de schoolvestiging van Lozenhoek zeer weinig kinderen gebruik van het schoolvervoer en is het niet meer rendabel om hier een tweede bus voor in te huren.
Tja, dat moet dan vast en zeker een zichzelf waarmakende voorspelling zijn geweest, want ook de resterende ouders die nog wél gebruik maakten van de schoolbus, zochten ondertussen naar een andere oplossing!

Het gevolg van het schrappen van die bus bleef niet lang uit: Vermoeid en hongerig mogen deze schoolkinderen na een lange schooldag nog eens een uur tot anderhalf uur op de bus vertoeven vooraleer ze binnen Keerbergen (!) bij de onthaalouders afgezet worden. Kinderen langer dan nodig in het verkeer ‘houden’, lijkt me allerminst bevorderlijk voor hun veiligheid en welzijn, toch?


In het kader van de transparantie en communicatie werden de ouders bij het starten van het nieuwe schooljaar zelfs niét op de hoogte gebracht van het schrappen van de bus. Ze mochten dit zelf constateren via hun klagende kinderen. Slik!

Wat blijkt nu: de maatregel is vooral in het belang van de gemeentelijke financiën. Jawel, de gemeentelijke besparingen treffen IEDEREEN! Ook de kinderen. Zoveel is duidelijk.
Welke besparing levert dit op voor een heel schooljaar? 23.320 euro. De moeite? Dat is waar. Maar vergeet niet dat er ook inkomsten tegenover staan. In de afbeelding hieronder toegevoegd, kan u het kostenplaatje voor de ouders erop nalezen.
En even ter vergelijking: de openingsreceptie voor het nieuwe GC Den Bussel waar het gemeentepersoneel en de gemeentelijke raden op uitgenodigd waren – zo’n 100 aanwezigen - heeft maar liefst 2.500 euro gekost. Komt nagenoeg overeen met de kosten voor een maand huur van de schoolbus: duurste maand 2.782 euro, goedkoopste maand 1.590 euro in het schooljaar 2012-2013. Jawel, een bestuur moet zo z’n prioriteiten stellen, niet waar? Dat de bestuurlijke besparingswoede is toch ietwat selectief is? Volledig mee eens! En u?  

Nog dit: de lange busritten leiden soms tot vreemde situaties: ouders die al eens het geluk hebben om er een kortere werkdag van te maken, moeten vaak zélf nog wachten bij de onthaalouder op hun kroost! Want het busje komt helaas niét zo!

Ik hoop dat het bestuur en de directie oog hebben voor het voorstel van oplossingen die door de ouders zelf werden bedacht*. Dat zou pas een probleemoplossende houding zijn! Maar ondertussen blijven mails wel onbeantwoord… Geen gunstig teken, toch?


(*) Voor de kleuters tot 3 jaar is het busvervoer gratis. Ouders gaven te kennen dat ze ook voor hen wel wensen te betalen, maar daar wordt niet op ingegaan.



IN DE BIJLAGE:  VOORSTEL GEMEENTERAAD:
- -1.851.2 - 16/06/2014
14. Onderwijs - Wijziging schooluren gemeentelijke basisschool
De huidige middagpauze (11.55 h – 13.15 h) is – zeker tijdens de wintermaanden en bij slecht
weer – veel te lang. De leerlingen krijgen het vaak te koud, zitten bij slecht weer gedurende
45 min. onder het afdak bij gemiddeld 90 dB en kunnen zich vaak niet lang genoeg zinvol
bezig houden, wat de nodige conflicten met zich meebrengt.
Na overleg met ouderraden en buitenschoolse opvang werkte een werkgroep een voorstel
uit dat werd goedgekeurd door de schoolraad en ouderraden.
Het voorstel dat voorgelegd wordt aan de gemeenteraad voorziet dat de school nog steeds
start om 8.45 h; de voormiddag blijft ongewijzigd; de middagpauze zal lopen van 11.55 h tot
12.55 h en de namiddagspeeltijd wordt met 10 minuten verlengd tot een twintig minuten,
wat maakt dat de school op maandag, dinsdag en donderdag uit zal zijn om 15.45 h en op
vrijdag om 15.05h. Woensdag blijft ongewijzigd en eindigt om 11.30 h.
Ook zou de bus die gehuurd wordt door de gemeente om het avondvervoer van de
kinderen in de Lozenhoek te bedienen, worden afgeschaft. Het is mogelijk om de bus van
de gemeente het leerlingenvervoer van beide vestigingsplaatsen te laten doen.
De busregeling naar het Zandjanneke zou ongewijzigd blijven.




EINDE



Geen opmerkingen:

Een reactie posten