maandag 2 maart 2015

Kerk&Leven presenteert Keerbergenaar Dirk Blockmans als vrijwilliger 'par excellence'

Elke maand zet de Keerbergse redactie van Kerk & Leven een Keerbergenaar in de kijker. Deze week, naar aanleiding van De Week van de Vrijwilliger, presenteren we u graag Dirk Blockmans. Al 20 jaar vrijwilliger bij de NGO Artsen Zonder Vakantie (AZV). Hieronder kan u enkele fragmenten van het interview terug vinden. De volledige tekst kan u nalezen in Kerk&Leven, editie Keerbergen. 



Kijkt u reikhalzend uit naar de komende verlofperiodes? De zomervakantie, maar zeker de paasvakantie liggen al te lonken. U boekte de tickets al, hoor ik u vertellen? Fijn zo! Dan kan er nog maar weinig tussen u, uw rust of wat avontuur en de zon komen. Ook Keerbergenaar Dirk Blockmans (51) heeft zijn ticket naar de zon al op zak. Avontuur gegarandeerd, jawel! Maar van rust is er voor hem geen sprake! Als anesthesist trekt hij in april naar Oost-Congo. Van bij het ochtendgloren tot de zon weer ondergaat werkt hij er de kleren van z’n lijf. Twee weken lang. In lamentabele omstandigheden en met middelen die je 50 jaar terugwerpen in de tijd. Is hij daarmee aan zijn proefstuk toe? Geenszins! Nu al twintig jaar lang offert hij – vaak tweemaal per jaar – geheel onbaatzuchtig zijn vakantiedagen op voor Artsen Zonder Vakantie (AZV). Meer dan zijn jubileumjaar en ‘De Week van de Vrijwilliger’ – die loopt vanaf 28 februari tot 8 maart en die de 900.000 vrijwilligers in Vlaanderen alzo wil bedanken  - had de redactie van Kerk & Leven niet nodig om deze Arts Zonder Vakantie  en vrijwilliger ‘par excellence’ voor het voetlicht te brengen. 


Op welke leest is jouw engagement geschoeid?
Mensen willen helpen! Hetgeen je in Centraal-Afrika doet, kan je hier niet zo duidelijk betekenen voor jouw patiënten. Hier is de gezondheidszorg zodanig geperfectioneerd dat je veel minder een verschil kan maken. Helaas beseffen velen dat niet. Dat erken je maar als je zelf geconfronteerd wordt met de ellende. Mijn levensvisie is er compleet door veranderd: je krijgt een bredere kijk op de zaken, komt los van het enge beeld dat je hier in de Westerse samenleving opdoet. Hier zijn we gewend aan allerhande vormen van luxechirurgie. Terwijl daar zelfs de basischirurgie ontbreekt! We zijn extreem verwend, voor de kleinste peulschil hollen we naar de huisarts. Dat is ginds onbestaande. 

Kennis geneest! AZV wil de gezondheidszorg in Afrika op lange termijn versterken. Sleutels tot succes? Kennisoverdracht, constante aanvoer van medisch materiaal en het inzetten van een poule van gespecialiseerde artsen, verpleegkundigen en paramedici voor zorg en nazorg. 

Je hoort het de criticasters al voorkauwen: het is toch maar een druppel op die hete plaat… Hoe counter jij dat doemdenken?
Er komen heel veel mensen binnen met een acuut probleem. Je weet dat ze geen kans maken, indien wij er op dat moment niet zouden zijn. De komst van een AZV-team betekent heel veel voor de plaatselijke bevolking.
Ik ga eind april al voor de tweede keer terug naar Nyantende in Oost Congo (Zuid-Kivu, n.v.d.r.). We houden onze blik gericht op de lange termijn: vaker teruggaan naar hetzelfde hospitaal, alweer in functie van er artsen en verpleegkundigen grondig op te leiden. Zo zijn er vaker 3 à 6 zendingen naar dezelfde stek. Het ziekenhuis in Nyantende is klein, werkt met erg karige middelen en laaggeschoold personeel.
De gezondheidszorg in Afrika is in niets te vergelijken met de onze. De lokale toestand werpt je onmiddellijk 50 jaar terug in de tijd op medisch vlak. Het is ‘back to basics’. Je moét erkend verpleegkundige of specialist zijn om mee op zending te kunnen trekken, want je bent er net zoals vroeger hier opnieuw aangewezen op je handen en zintuigen om diagnoses te kunnen stellen. Neen, geen CT-scans hier. Om er überhaupt te kunnen functioneren, moet je aldus stevig in je schoenen staan! Op vlak van echografie en radiografie is er gelukkig wat meer vooruitgang. Maar alleen omdat AZV deze toestellen introduceerde. 

Vandaag vertrekken er per week ongeveer 3 teams. De waarde van hun gratis inzet op het terrein wordt geschat op ruim 3,3 miljoen euro. 

Geloof ook jij sterk in de formule van Artsen Zonder Vakantie? Fijn! AZV is nog steeds op zoek naar vrijwilligers en fondsen om meer specialisten en dus ook meer patiënten, medisch personeel en ziekenhuizen in Afrika kunnen helpen. De nood in Afrika is hoog. Doet u mee? Contacteer dan Artsen Zonder Vakantie, Rode Kruisplein 16 - 2800 Mechelen, 015/ 40 08 89, www.azv.be , rekeningnummer 733-1000100-60

TEKST: TINA SOMERS

Noot van de redactie: 

Elke maand zetten we een Keerbergenaar in de kijker in het parochieblad Kerk&Leven, editie Keerbergen. Omwille van een bijzondere verdienste. Maar ook vaak gewoon zomaar. Omdat hij of zij het zonder meer verdient om voor het voetlicht te treden. Ken jij ook zo iemand? laat het ons zeker weten! Een zekere vorm van christelijk fundament en in Keerbergen wonen of afkomstig zijn van onze gemeente zijn daarbij welkom. Bij wijze van 'appetizer' geven we hier graag de inleiding mee van het interview. Wil je graag het volledige artikel lezen?  Abonneer je dan op K&L, editie Keerbergen.